Huis huren of kopen?

Op vakantie met kinderen – tips!
October 11, 2015
Winter is coming!
November 5, 2015

Je bent net klaar met een studie en hebt jouw allereerste contract getekend bij je eerste echte baan, dus niet het vakken vullen in de Albert Heijn wat we allemaal hebben gedaan, maar dikke knaken bij een echte werkgever met doorgroei mogelijkheden. Je woont nog bij je ouders, maar wilt eigenlijk met je vriendin een huisje gaan betrekken. Dan kom je voor de moeilijke keuze, moeten we gaan huren of kopen? Als je het jouw ouders vraagt zullen die zeggen je moet kopen, want dat staat voor welvaart en rijkdom, je bezit je eigen huis en hebt een grootgrondbezitter. Je ouders hebben de goeie tijden meegemaakt toen je nog een huis in de gulden tijd kocht en er een tiendubbele hypotheek op kon nemen. Omdat iedereen dat doet en er altijd wel iemand voorbij komt die net zoveel als jij mag lenen en jouw huis koopt.

Notting Hill houses

Zet daar maar een streep door! Die tijden zullen nooit meer terugkomen, dat was toen en zal nooit meer gebeuren. Een huis kopen is tegenwoordig keihard werken elke maand de hypotheek bij elkaar werken en hopen dat je niet ziek zwak of misselijk wordt en je baan kwijt raakt. Als je bank niet meer zijn geld krijgt kan je op televisie je verhaal nog doen en hopen dat Martijn Krabbe zijn “lullen voor spullen show” voor je zal opvoeren, is dit niet het geval wordt je huis geveild en ben je alles kwijt wat je hebt opgebouwd.

Huren?

Als je gaat huren heb je verder geen kosten aan de woning, alles wordt gedekt door de verhuurder. Als er iets kapot gaat wordt het gerepareerd en wordt alles weer netjes gemaakt.

Kopen?

Bij je eigen huis moet je rekening houden met overige kosten zoals, schilder werk, onderhoud binnen, onderhoud buiten, CV ketel onderhoud. Alles wat er stuk kan gaan aan een huis komt voor je eigen rekening.

Wat moet je nu doen?

Je moet voor jezelf afwegen vind je het waard en wil je aan een lening vastzitten de komende 30 jaar. Als je het mij vraagt, zeg ik het volgende: Ben je tussen de 20 en 30 jaar en heb je een goede baan en je kan een mooi huis kopen, zou ik het doen! Je lost netjes je hypotheek af en binnen 30 jaar heb je een huis afbetaald. Je moet in deze wel kiezen voor de annuïteiten hypotheek. Dan los je alles af en heb je geen schulden na je looptijd meer.

Ben je ouder dan 30 vraag ik mij af of je wel zou moeten kopen, je zit er aan vast tot je pensioen en misschien tegen die tijd nog wel langer. Het is een magische grens die sommige mensen onbewust al benoemen als er iemand jarig is. Wat veel mensen niet weten is dat het ook echt zo is, je moet je afvragen wil je na je 30ste wel vastzitten aan een hypotheek er zijn nog zoveel dingen die je misschien wilt doen. Je wilt niet je leven afsluiten met een schuld bij een bank.

Hopelijk heb je hier iets aan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *